Collectief Kapitaal pakt via actie het vraagstuk van bestaansonzekerheid aan, maakt zichtbaar wat de effecten zijn van die aanpak en werkt toe naar een alternatief systeem van waaruit beleid wordt ontworpen en uitgevoerd. Ons werk is verdeeld in drie programmalijnen: Collectiviseren, Kennisdelen en Agenderen.
Het begon in 2020 met een simpele actie: geld inzamelen en herverdelen onder mensen die bestaansonzeker zijn. Vijf mensen in bestaansonzekerheid ontvingen acht maanden lang €1.000 per maand op basis van vertrouwen. Nog steeds is dit een van onze belangrijkste pijlers, maar hier stopt Collectief Kapitaal niet.
De kern van Collectief Kapitaal ligt in de programmalijn collectiviseren, in het bouwen van lokale collectieven op diverse plekken in Nederland. Hier komen mensen met uiteenlopende achtergronden en levensverhalen samen. Iedereen deelt iets met het collectief, en kiest zelf wat. Samen beheren ze wat er in de pot zit - kapitaal, netwerk, ideeën, arbeid, zorg voor elkaar, tijd. Ook verdiepen de lokale collectieven zich in allerlei andere noodzakelijke hervormingen en acties die nodig zijn om systeemverandering mogelijk te maken.
Op dit moment zijn we actief in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Utrecht. Je kunt zowel fysiek als digitaal deelnemen aan de activiteiten in deze steden, waar je ook woont. Ook geldt dat voor sommige mensen actief meedoen niet mogelijk is. Geen probleem: iedereen voegt op eigen wijze waarde toe. Ieder collectief doorloopt een cyclus van drie jaar. En dat ziet er zo uit.
Cyclus van Collectief Kapitaal in een stad (om en nabij drie jaar) - programmalijn Collectiviseren