Het is 20 mei 2021. Er komt een mail binnen van iemand uit Arnhem. Ze heeft de podcast van de Correspondent met Lex Bohlmeijer geluisterd;
“Terwijl ik luisterde naar het interview, werd ik op allerlei fronten ‘aangezet’: door jouw moed om het te gaan doen, door je visie op menswaardigheid, door je radicale keuze voor vertrouwen en door de manier waarop jullie het niet durven weten en zo de openheid creëren om tot iets nieuws te kunnen komen. Het zette me aan, omdat ik inhoudelijk deel wat je zei, maar nooit de stap heb durven nemen zoiets gewoon te gaan doen😊.”
Groeiend collectief
Er melden zich ondertussen nog meer mensen uit Arnhem. En ineens kunnen we een groep Arnhemmers samenbrengen om een collectief te bouwen in een stad waar we (nog) helemaal geen verbinding mee hebben.
We starten met een reeks Ontmoetingsavonden. Avonden waarop mensen die interesse hebben in de visie van Collectief Kapitaal samenkomen. Ons initiatief roept soms ook allerhande vragen op. Deze avonden zijn ervoor bedoeld om die vragen met elkaar te beantwoorden. Na iedere Ontmoetingsavond groeit ons collectief in Arnhem.
Wat in 20 mei 2021 startte met een mailtje is in 2024 een collectief van meer dan 200 mensen. De wijk Geitenkamp wordt het thuishonk van Collectief Kapitaal in Arnhem.
Een wijk waar mensen leven die goed weten wat de buurt nodig heeft als het aankomt op ongelijkheid en bestaansonzekerheid. Buurtbewoners die dienen als gids om ons kennis te laten maken met hun thuis. Daardoor kunnen andere leden uit het collectief, die niet wonen in Geitenkamp, daar ook landen.
En zo groeit iedere week het gevoel van de mensen, dat ze samen bouwen een een nieuw collectief. Elke keer worden stappen gezet om de dromen van de wijk vorm te geven. Onze herverdelingsactie is daar een van.
Vruchtbare grond
Het lokale collectief in Arnhem ontstaat op basis van wilskracht en inspiratie van bewoners zelf. Deze organische groei waaruit later meerdere lokale initiatieven ontstaan is ons kompas. We geloven in de keuze om te bewegen waar energie zit. Vanuit die vruchtbare grond kun je van binnenuit veranderen.
Om die reden willen wij geen doelstellingen ten aanzien van het aantal steden waar we ons jaarlijks willen vestigen. Het groeit zoals het groeit.