Het is 7 mei 2021. Het gaat allemaal niet vanzelf. Een beweging van burgers die met radicale voorstellen komt én wil uitvoeren: er is weinig vertrouwen dat dit gaat lukken. We zijn ruim een jaar op weg.
Alle tijd en energie die erin wordt gestoken, is onbetaald. Bij fondsen krijgen we vooralsnog geen gehoor.
Fondsen zijn bang dat we het niet voor elkaar krijgen om onze ambities te verwezenlijken binnen de wet- en regelgeving. De aanname is dat we onvoldoende kennis in huis hebben. Dat we daardoor de zorgvuldigheid missen, die nodig is voor het initiatief van Collectief Kapitaal. Op hetzelfde moment komt er geen ondersteuning vanuit die fondsen om in te zetten op versterking van onze denkkracht.
Media-aandacht
Voor media-aandacht zijn we na het clickbait-artikel in het Parool huiverig geworden. Ook blijkt het lastig om in contact te komen met ambtenaren of andere beleidsmensen voor ideeënuitwisseling en samenwerking.
Tegelijkertijd voelen we, dat wat we doen noodzakelijk is. We willen zo graag onze praktijk - en de inzichten en ideeën die daaruit voort zijn gekomen - delen met de wereld.
En dan komt Lex Bohlmeijer op ons pad met zijn podcast Goede Gesprekken bij de Correspondent. Hij wil Denise graag spreken om meer te horen over Collectief Kapitaal. Een wandeling door Rotterdam volgt. Op 7 mei 2021 verschijnt de podcast en die dag ontploft onze mailbox. Waar we startten met 100 mensen, zijn we na de podcast met meer dan 500 leden. Tot op de dag van vandaag melden zich mensen bij Collectief Kapitaal na het luisteren van de podcast.
Verdiepend gesprek
Tijdens de opname is er alle ruimte om over de diepere laag onder de herverdelingsactie te vertellen. Dat het niet alleen gaat over geld, maar ook over de sociale dynamieken.
Over onze overtuigingen en denkbeelden als het aankomt op geld, eigenaarschap en bezit. Hoe hulp ervaren kan worden als een “neerkijken verpakt in zorg” en dat we deze verhoudingen aan de kaak willen stellen.
Het gesprek van Lex Bohlmeijer en Denise Harleman heeft Collectief Kapitaal landelijk op de kaart gezet. Er kwamen uit allerlei plekken in Nederland verzoeken binnen om een collectief te starten. Zo werden we een landelijke beweging. Onze collectieven in Arnhem, Rotterdam en Utrecht vinden hun oorsprong in deze podcast. Met het groeiende aantal leden en de landelijke spreiding, neemt ook onze collectieve kennis en denkkracht toe. Over beweging gesproken…