Het is november 2020. Inmiddels hebben we 10 ontwerpbijeenkomsten in september achter de rug. Op basis van die gesprekken maakten we een prachtige geïllustreerde presentatie waarin we alle rode draden uit de avonden hebben gehaald. We hebben onze kernwaarden bepaald: waardigheid, autonomie en vertrouwen. Voortbewegen vanuit zowel actie als reflectie (onderzoek) en het niet-weten blijft ook voor de toekomst een gegeven voor Collectief Kapitaal.
(on)gewoon geld geven
In oktober hebben we vervolgens nog eens drie ontwerpavonden gehad op basis van de presentatie, we hebben allerlei literatuur gelezen over projecten wereldwijd die ‘gewoon geld geven’ én we hebben al onze gedachten en visies besproken met een groep mensen die in bestaansonzekerheid leeft. Hoe kijken zij naar Collectief Kapitaal? Waar zitten volgens hun de dilemma’s? Waar worden ze enthousiast van?
Op basis van al deze input ligt er in november 2020 een basisontwerp voor de uitvoering van Collectief Kapitaal. Via een google enquête gaan we dit nu aan iedereen binnen het Collectief voorleggen. Om de verschillende deeltaken van het basisontwerp verder uit te werken en uitvoerbaar te maken, doen we een voorstel voor werkgroepen.
Als collectief besluiten we dat:
Iedereen in Nederland (en de rest van de wereld maar dat wordt voor nu te groot) verdient een waardig en stabiel bestaan. Om die reden gaan wij aan de voorkant geen beperkingen opleggen wie zich wel en niet mag inschrijven. We vertrouwen erop dat wie zich inschrijft, mogelijkheden en kansen voor zichzelf ziet om een betekenisvol bestaan op te bouwen en die inschatting vertrouwen we. Wel moeten we uitzoeken hoe dit precies zit met wet- en regelgeving. Mogelijk heeft dat nog gevolgen voor onze uitvoering, maar daar gaat de werkgroep financiën intern mee aan de slag.
Vertrouwen en solidariteit
We zijn het erover eens dat we geen criteria, motivatiebrieven en CV’s gaan opvragen bij mensen. We gaan loten. We gaan geen ‘overheidje’ spelen, maar blijven trouw aan onze burgerbeweging waarin het gaat over opnieuw leren delen in nabijheid en vertrouwen.
Mensen die de schenkingen krijgen, kunnen ervoor kiezen om anoniem te blijven voor de rest van het collectief. Daaruit volgt dat het ook mogelijk is dat er mensen zijn die wel een schenking krijgen, maar niet deelnemen aan verdere activiteiten van Collectief Kapitaal. Zoals bijvoorbeeld het onderzoek. Iedereen krijgt een keuze.
We blijven ons solidariteitsonderzoek voortzetten. Maar juist omdat er zoveel literatuur beschikbaar is over alle positieve gevolgen van ‘gewoon geld geven’ steken we ons onderzoek niet in als een effectstudie. Veel meer gaan we door op de onderstroom naar de gevoelens en overtuigingen van mensen als het aankomt op solidariteit, vertrouwen, waardigheid. In relatie tot bestaansonzekerheid, maar er ook los van. Iedereen in ons collectief is zowel subject als object binnen het onderzoek.
Deze werkwijze is volgens Collectief Kapitaal de manier om tot radicale nieuwe waardeconcepten te komen. En hoe deze concepten tot nieuwe vergezichten leiden over hoe de dingen ook anders georganiseerd kunnen worden.