Voor het collectief
September 9, 2024
19:00-20.30
online
gratis

Digitale Inloop 9 september - Een reizend gesprek over waardigheid

Samenleven op een manier waarop iedereen mee kan doen, begint bij het onderzoeken van de rol die wij zelf spelen. Tijdens de digitale inloop gaan we aan de hand van wisselende maatschappelijke vragen op zoek naar hoe we dat doen. In verschillende vormen gaan we in gesprek en laten we ons inspireren door denkers, podcastmakers, muzikanten, kunstenaars en kennis die we opdoen uit onze eigen collectieve praktijk.

Meld je aan
deel dit bericht

Hoe willen we samenleven? In een samenleving waar ongelijkheid, onrecht en bestaansonzekerheid onderdeel zijn geworden van ‘de standaard’, schudden wij de boel op door liefde centraal te zetten. Maar waar en hoe begin je?

Wat doen we bij de Digitale Inloop?:

Samenleven op een manier waarop iedereen mee kan doen, begint bij het onderzoeken van de rol die wij zelf spelen. We kijken naar hoe ons eigen handelen de huidige ongelijkheid op dit moment in stand houdt. Denk aan wie we in- en uitsluiten, welke denkbeelden we hebben over de ander en hoe we macht, spullen en waardering verdelen. Maar hier stopt het niet. We kijken samen hoe we ons handelen kunnen ombuigen: van ongelijkheid naar liefdevolle actie.  

Tijdens de digitale inloop gaan we aan de hand van wisselende maatschappelijke vragen op zoek naar hoe we dat doen. Denk aan: “Hoe houden denkbeelden over ‘geven en ontvangen’ ongelijkheid in stand?” en “Welke grenzen trekken we als het gaat om zorg en liefde buiten ‘mijn kring’? Wie vallen er binnen en erbuiten?” In verschillende vormen gaan we in gesprek en laten we ons inspireren door denkers, podcastmakers, muzikanten, kunstenaars en kennis die we opdoen uit onze eigen collectieve praktijk.

Deze keer:

Ik ga op reis en neem mee.

Jezelf, de ervaringen van een ander en een geleerde les over waardigheid die aanzet tot actie.

De zomer is bijna voorbij en langzaam keren we terug van onze gemaakte reizen. Door binnen- of buitenland. Je eigen buurt. Langs herontdekte zwemplekken. Favoriete speeltuinen. Of afgelegen rustplekken. De strandtassen worden uitgepakt en de ventilatoren weer ingepakt. Tijd voor een frisse start van een nieuw seizoen bij Collectief Kapitaal, waar we nog lang niet “uitgereisd” zijn. Want met de start van dit seizoen gaan er in zowel Amsterdam, Rotterdam als Arnhem nieuwe reisgezelschappen beginnen.

Wat is een reisgezelschap?

Het reisgezelschap is een groep van leden van Collectief Kapitaal. Zij gaan op reis met een doel: leren over wat het is om liefdevol samen te leven, waarbij de herverdelingsactie van geld ons midden in dat vraagstuk zet. Want een reis is er niet om alleen op papier over te schrijven, een reis is er om te beleven.

Wat gaan we doen vanavond?

Om deze beleving met het Collectief te delen, trappen we ons digitale inloopseizoen af door één avond een reisduo te vormen. Aan de hand van verschillende vragen neem je de tijd om iemand beter te leren kennen en ga je in gesprek over het thema: waardigheid.

Voor een liefdevol samenleven, is het van belang dat ieder mens vanuit zijn eigen waarden en overtuigingen kan handelen en hierin ten volste zichzelf kan en mag zijn. Dat betekent dat we de waardigheid van anderen respecteren en dat we hen niet als objecten of middelen behandelen. Daarmee staat waardigheid altijd in relatie tot de ander. De ander kan dus bijdragen aan een gevoel van waardigheid, maar deze ook schaden.

Deze avond verkennen we het thema waardigheid in ons eigen leven, laten ons inspireren door de ervaringen van een ander, gebruiken deze geleefde ervaring om de wereld verder te ontdekken, en formuleren met elkaar een kleine actie hoe deze samenleving te inspireren met jouw ervaring van waardigheid.

Heb je zin om nieuwe mensen te ontmoeten en mee op reis te gaan voor een avond? Meld je dan nu aan!

Praktische informatie:

Van 19:00 - 19.30 is het half uurtje inloop voor nieuwe leden.

Ben je nieuw en heb je vragen? Of gewoon zin om nieuwe mensen te ontmoeten? Schuif gerust aan.  

Om 19.30 starten we met het inhoudelijke gedeelte dat rond 20.30 klaar is.  

Via onderstaande knop kom je op Eventbrite. Daar kan je je direct aanmelden voor het event en krijg je de zoom-link voor deelname in je mailbox.

Nieuwsgierig naar hoe een avond verloopt?

We schreven een social media post over één van onze avonden.

https://www.instagram.com/p/C3cEIfcNJLY/?igsh=OHp0NnM3bHlpcW42

Eerstvolgende evenementen

Voor het collectief
gratis
Arnhem

17 september 19.30 tot 21.30

Stadsberaad Arnhem

Welkom op het 11e stadsberaad van Arnhem. We ontmoeten elkaar en nemen samen besluiten over de richting van ons lokale collectief.
Voor het collectief
Gratis
De Pionier, Grebbeberglaan 15, Utrecht

26 september 2024, 19.30 - 21.30

Stadsberaad Utrecht

Welkom op het Stadsberaad van ons lokale collectief in Utrecht! Tijdens de stadsberaden geven we samen richting aan ons collectief. We ontmoeten elkaar, bespreken relevante onderwerpen en nemen besluiten.
Voor het collectief
gratis
Online

14 oktober 19.00 - 20.30

Digitale inloop 14 oktober

Samenleven op een manier waarop iedereen mee kan doen, begint bij het onderzoeken van de rol die wij zelf spelen. Tijdens de digitale inloop gaan we aan de hand van wisselende maatschappelijke vragen op zoek naar hoe we dat doen. In verschillende vormen gaan we in gesprek en laten we ons inspireren door denkers, podcastmakers, muzikanten, kunstenaars en kennis die we opdoen uit onze eigen collectieve praktijk.
Voor het collectief
Gratis
Tolhuistuin, Amsterdam

28 oktober 2024, 19.30 - 21.00

Boekenclub Collectief Kapitaal

We zijn een boekenclub gestart! Iedere keer lezen we verhalen van bijzondere denkers die schrijven over thema’s die verwant zijn aan de missie van Collectief Kapitaal.
Voor het collectief
gratis
Online

11 november 19.00 - 20.30

Digitale inloop 11 november

"Samenleven op een manier waarop iedereen mee kan doen, begint bij het onderzoeken van de rol die wij zelf spelen. Tijdens de digitale inloop gaan we aan de hand van wisselende maatschappelijke vragen op zoek naar hoe we dat doen. In verschillende vormen gaan we in gesprek en laten we ons inspireren door denkers, podcastmakers, muzikanten, kunstenaars en kennis die we opdoen uit onze eigen collectieve praktijk. "