10 mensen startten in 2021 met de eerste onderzoekscyclus van Collectief Kapitaal. Acht maanden lang ontvingen 5 van hen 1000,- per maand. Samen onderzochten ze wat dit betekende en teweeg bracht. Vorige week, een jaar na de afronding van het onderzoek, kwamen ze opnieuw samen. Elisa, één van de deelnemers, vertelt:
We ontmoetten elkaar weliswaar online, toch voelde het als een weerzien tussen vrienden.
Het gesprek was lang, mooi en open, emotioneel en vertrouwd. Wat was het bijzonder om samen terug te kijken op onze gedeelde reis, en om daarna te horen hoe het ieder was vergaan ná die reis. Dat ons project echt heeft gewerkt, bleek uit de verhalen die over en weer gedeeld werden. En dan gaat het niet alleen om bestaansonzekerheid omdraaien naar bestaanszekerheid, of het wegnemen van stress, of het elkaar-bij-de-hand-nemen. Waar het ook om ging, was de verandering die heeft plaatsgevonden in ons allen, als mensen, met betrekking tot onze blik op onszelf, elkaar, en de wereld om ons heen. Daar zat een wonderbaarlijke transformatie, die echt door iedereen doorleefd werd.
Behalve mooi en bijzonder, was het gesprek ook zeer leerzaam. Met het oog op een nieuw Collectief Kapitaal, dat na deze eerste cyclus haar vleugels echt aan het spreiden is over het hele land, zijn er belangrijke lessen die we hebben geleerd van de pilot. We hebben bijvoorbeeld veel inzichten opgedaan over hoe ingewikkeld het is om echte gelijkwaardigheid in acht te nemen, als de afhankelijkheid naar elkaar verschilt. Terwijl die gelijkwaardigheid wel precies is wat nodig is. Het kost tijd en veel denk- en praatwerk om dat op een juiste manier in te richten.
Hoe zorg je goed voor elkaar, in vertrouwen? Hoe ga je om met elkaars kwetsbaarheid? Hoe zorg je voor echte gelijkwaardigheid? De inzichten die we gezamenlijk hebben opgedaan in de afgelopen jaren, kwamen eens te meer kristalhelder aan het licht.
Vertrouwen, kwetsbaarheid en gezamenlijkheid voerden de boventoon. En wat restte, was een versterkt gevoel van connectie, collectiviteit en verwondering. Menswaardig en compleet.
Deze inzichten en ervaringen uit de eerste cyclus verdienen een vervolg. We starten opnieuw met de actie, om hierop voort te bouwen en met nog meer mensen bestaansonzekerheid te onderzoeken!
Sinds een paar dagen zijn de nieuwe inschrijvingen geopend voor Amsterdam en Rotterdam! Dat betekent dat mensen die geld uit de pot willen ontvangen, en door middel van hun ervaringen bestaansonzekerheid met ons willen onderzoeken, zich t/m 3 augustus kunnen aanmelden. Uit de aanmeldingen selecteren we 8 mensen in Amsterdam en 8 in Rotterdam door middel van loting.
Samen gaan we het avontuur opnieuw aan. Samen gaan we de gemeenschappelijkheid, het ongemak en het gesprek opnieuw aan. Een nieuwe onderzoekscyclus, waar we hopelijk met net zo’n inspiratie op terug kunnen als de vorige.
Wanneer kun je meedoen?
Wil je meer weten? Of denk je dat dit iets voor jou kan zijn? Mail ons op info@collectiefkapitaal.nl en dan kijken we samen verder.